Известие

Collapse
No announcement yet.

Турбо проблеми с турбо на 2.4JTD (136hp) - ретроспекция.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Турбо проблеми с турбо на 2.4JTD (136hp) - ретроспекция.

Здравейте колеги,
    Сега, след като проблема е решен, мисля че е време да споделя как започнаха проблемите с моята красавица и как бяха решени.

Придобивката стъпи на софийска земя по коледа 2008. Като изключим дежурните поправки (в следствие на хубавите ни пътни настилки) кораба се държа перфектно в продължение на около 8 месеца. Возия - перфектна, динамика - идеална (като за 136hp & 320Nm), разход - е разхода според настроението на задкормилното устройство .
    И ето че в края на август започна да се чува изпод капака странно виене, което с всеки изминал ден се усилваше, докато накрая не започнах да привличам вниманието на шофьори и пешеходци по софийските улици... Виеше като линейка, а резултата - повече от 3500 об./мин. не можеше да развърти, пушеше черно - без значение малко или много газ подаваш.
    Докато една сутрин, тръгвайки - от ауспуха не започна да се изпарява маслото (пушаците на ТЕЦ-Бобов дол пасти да ядат). Турбината си бе отишла. Докато успея да стигна до сервиза - липсваха вече повече от 2 литра от маслото. А след разглобяването на турбо-комопресора... е, гледката беше отчайваща. липсваха ъгълчетата на всички лопатки както на компресорното, така и на турбинното колело (историята за попаднали чужди тела всички я знаем), масло имаше и в двата охлюва, а луфта - 2мм радиален и 3мм аксиален.
    ...
    Следствие - няколко месеца прекарани в безуспешно търсене на читава турбина, през което време колата бе на трупчета. Е, през това време се погрижих за измиването на цялата всмукателна част (интеркулер и всичките въздухопроводи), както и полирах изпускателния колектор.
    Държа да отбележа, че ако не бях полирал изпускателния - следващата турбина не би имала шанс да изкара и 3 дена - целия бе в люспи ръжда!
    ...
    И тук е времето да изрзя големите си благодарности към Nikiboy, който ме насочи към Бат Дани. Бат Дани ме снабди с турбо за 1 седмица - при това в перфектно състояние - произведено 2005, стегнато, с допустим радиален и никакъв аксиален луфт. На следващия ден след като пристигна така дългоочакваната турбина, изтеглихнме колата в сервиза и я събрахме за няколко часа, сменихме маслен, въздушен и горивен филтри, сипахме Selenia Gold, обезвъздушихме и запалихме (лампата на маслото гаснеше още на стартер вече ). Работи на празен ход около час, и чак тогава се престраших на пробно кръгче . И О Небеса! Бях забравил усещането от вървящо JTD .
    И така, в момента обгарят гърнетата (които бяха доволно пълни с мало) - надявам се не след дълго да изчезне и тази последна следа от проблемите...
    ...

Ден 7-ми: Двигателя работи отлично, маслото не го пипва.
    ...

Надявам се да не съм оспамил форума с поста си и че инфото би могло да е полезно за някой. На никой колега не пожелавам да изпита усещането при звука на виещо на умряло турбо!
    Alfa Romeo 166 2.4JTD 12.2000г.
    “Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.” - Махатма Ганди

Всичко е страхотно ма скоро нито ще имаш двигател нито турбина
    0888 232 484 - Бобо Extreme Service
    sigpic
    Alfa 145 QV Turbo VS Alfa GTV 3.2 24V 04'
    Alfa 156 05' 1.9 16V M-JET, Fiat Brava 1.9 JTD , Алфа 164 Super, Alfa 147 JTD малкото GTA, Alfa 155 2.0 16v Super

Comment

Колега,радвам се 4е си оправил красавицата но избора на масло от твоя механик е неуда4ен избор за този мотор при полужение 4а това масло не ставаа за ни6то а ти си го сипал в JTD.
      Last edited by sti6o; d.m.y г., 16:14.
      Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2003 г.
      Alfa Romeo 164 2.0 T.S.

Comment

Каква турбина сте сложили? Сложихте различно турбо от оригиналното без да бутнете софтуера и другите неща? Доколкото знам работата не е "plug and play"

Comment

Това златното масло как го избрахте за дизел?
          Last edited by trustworthy; d.m.y г., 16:00.
          _______
          146 JTD - ex
          Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
            Това златното масло как го избрахте за дизел?
            Задължително трябва ремап.
            Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2003 г.
            Alfa Romeo 164 2.0 T.S.

Comment

Колеги, за маслото - приемам идеи, не е проблем да го сменя веднага.
              За турбитата - Garrett 454150 (VNT25) , т.е. същата като параметри, но от друг модел Alfa (охлюва на студената част дойде под друг ъгъл - okolo 30 градуса надолу, та право в гредата и се наложи да сложа охлюва от старата турбина.

bobo - благодаря ти за пожеланията... но ако сикаш да ми помогнеш с нещо - последното от което имам нужда в момента е черногледи изказвания! Четири месеци търся решение - прозваних колеги от половината форум и да - варианта с нова турбина винаги седи, но не бе моят, поне на този етап.

За ремапа - при положение че съм с "оригинална" турбина - каква ви е идеята? Ползи? Цена ?
              “Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.” - Махатма Ганди

Comment

Покарай 2-3хил. км .с това масло и без особенно напъване, както и я пази когато е студена и я гасиш....а след това си налей друго по-хубаво и скъпо масълце... Иначе маслото става за промивка, ама само толкова

Все пак е хубаво, че си си решил проблемите и продължаваш да се наслаждаваш на дизеловото корабче ...Още многоо дълги километри и приятни емоции ти желая
                Alfa Romeo 147 1.6 TS 06' red Scarlet
                exAlfa Romeo 156 2.5 V6 98' ...game over (((((
                ex Legend 155 1.8 8v 95' SPORT MY.95 I am sexy and I know it...
                ex Legend 155 2.0 8v 92' my Racing GLORY...
                by RUBIG service

Comment

Благодаря ти VFTI за добрите пожелания, така и ще направя с маслото.

Comment

Първоначално публикувано от vidinski Покажи съобщение
                    Колеги, за маслото - приемам идеи, не е проблем да го сменя веднага.
                    За турбитата - Garrett 454150 (VNT25) , т.е. същата като параметри, но от друг модел Alfa

За ремапа - при положение че съм с "оригинална" турбина - каква ви е идеята? Ползи? Цена ?

Колега, далече си от истината за оригинална турбина.
                    Оригиналната е Garrett TD2503. От каква кола е смъкната турбината с която си в момента?
                    A ползата от ремапа е такава, че трябва да си направят настройките така, че оптимално да работи с новата турбина за да не се получат нежелани ефекти като горене на масло и други.

Comment

Първоначално публикувано от RoMAN Покажи съобщение
                      Колега, далече си от истината за оригинална турбина.
                      Оригиналната е Garrett TD2503. От каква кола е смъкната турбината с която си в момента?
                      До колкото не е с правилният студен охлюв - да, но ако парт номера по гарет - 454150 - който GARRETT дават не съответства на TD2503.... Турбо-компресорната част е една и съща.
                      За останалите да кажа че след 454150-000х - х-а е именно за различните студени охлюви - различни ъгли. Не помня на моята каква беше последната цифричка (отдавна се търкаля в прахоляка, както и на новата, която е завряна в двигателя вече. Номерата си ги пише на табелките на турбините.
                      Колата, от която е свалена ли - Alfa Romeo 156 2.4 JTD (136hp)...

Comment

Първоначално публикувано от vidinski Покажи съобщение
                        До колкото не е с правилният студен охлюв - да, но ако парт номера по гарет - 454150 - който GARRETT дават не съответства на TD2503.... Турбо-компресорната част е една и съща.
                        Този 'студен охлюв' всъщност ти е КОМПРЕСОРНАТА част от турбо-компресора. Ако си променил компресорна част, наистина си е добре да отидеш да ти я мапнат според новия хардуер за оптимален резултат.
                        За маслото...не съм чел какво пише на кутията на 'Голд', дали въобще го дават за дизел, ама не е от най-популярните масла за жтд по принцип
                        _______
                        146 JTD - ex
                        Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Понеже и мене ме споменават

За турбината не мога да се изказвам, надявам се с Дани да сте нацелили.

Иначе мн хора карат с турбини със сменени охлюви 156, 166. Има даже един в Пловдив и навъртя бая км, даже май е с чип.

Маслото обаче ме притеснява - Голда май няма клас В4 има до В3. Т.е няма го детонационния пръстен.

Comment

Същият този Охлюв е с вътрешна геометрия на същото това Компресорно колело - кой от двата ще сложа (ако приемем че и двете тела са нови) надува ще е еднакъв, при еднакви входни и изходни зададени параметри. Толкова за теоретичната част.
                            На практика - наясно съм че старият ми охлюв има леко износване в смукателната част, поради факта че старото компресорно колело е удряло в стените. Когато имам време ще има шлосерска дейност по новия охлюв (разпробиване на изместени отвори - по шаблон на стария охлюв - на болтовите притискатели, включително и на 2-та, които държат клапана за променливата геометрия). До тогава няма да я зоря за да не овърспинне гонейки налягане - което от запаса на турбината е поне в 30%, но това само от учебниците .

Comment

Първоначално публикувано от Nikiboy Покажи съобщение
                              Иначе мн хора карат с турбини със сменени охлюви 156, 166. Има даже един в Пловдив и навъртя бая км, даже май е с чип.
                              Ай ся де...!? Хем съм от Пловдив, хем съм със същата турбина, хем съм ремапнат, а и за 20 месеца съм напрайл 40 000км без ядове, ама не съм аз тоя.
                              166 2.4 JTD

Comment

Working...
                              X